Garage Emmer-compascuum

 

Verbouwing Garage Emmer-Compascuum

Bestaande situatie:

De bestaande situatie was een schuur bestaande uit een gemetselde borstwering van ongeveer een meter hoog, daar bovenop houten panelen die onderling middels een wissel lat aan de binnen en buitenzijde aan elkaar geklemd zaten. In de schuur lag een betonvloer op zand (veengrond) gestort. De vloer is door de veengrond gaan verzakken en scheuren. De smeerkelder staat op het vaste en is blijven staan.

Ontwerp:

De vraag kwam bij Uilswijze bouwkundig teken- en adviesbureau te liggen om een bruikbare stallingruimte met werkplaats/hobbyruimte maken. In het ontwerp is de bestaande situatie zoveel mogelijk gerespecteerd door de voorgevel en de gemetselde borstwering te laten staan.
Door toevoeging van nieuw metselwerk gescheiden door een betonbalk op het bestaande metselwerk, wordt er verder gebouwd op de bestaande geschiedenis.
Het bestaande metselwerk is door de tijd wat gezakt, hierdoor kon niet direct op het bestaande verder gemetseld worden. Om dit op te lossen is er op het bestaande metselwerk een betonbalk gestort. Het hoogteverschil van het bestaande metselwerk  is in de balk opgenomen.
Om de lange zijgevel aan de tuinzijde te breken zijn er ramen van dezelfde afmeting er ingestrooid.
Hierdoor is een speelse gevel ontstaan. Vanuit binnen geredeneerd zijn de ramen functioneel geplaatst om voorwerpen onder het raam te kunnen bergen, of om uitzicht te hebben op de directe tuin.

In deze opdracht heeft hergebruik een grote plaats ingenomen. Het rail en rolmechaniek van de bestaande deuren hebben hun functie behouden in de schuifdeur van de werkplaats.
De eiken schoren die geplaatst waren ter voorkoming van instorten zijn nu deel  geworden van de ge├»soleerde voorzetwanden. De oude vloer heeft dienst gedaan als bekisting voor de nieuwe vloer.
Het metselwerk van het achterste schuurtje is gebruikt om de borstwering van de achtergevel
te herstellen. De helft van de dakplaten zijn hergebruikt voor de bergzolder.
Al het ongeverfd rest hout kan gebruikt worden voor de houtkachel in de werkplaats.

Werkzaamheden:

De werkzaamheden van Uilswijze bouwkundig teken- en adviesbureau bestond uit:
Het maken van een ontwerp, indienen van aanvraagstukken.
Het maken van werktekeningen bestaande uit de volgende stukken:
1)    Nieuwe plattegronden, gevels en doorsneden.
2)    Kozijnoverzicht buiten/binnen.
3)    Detailtekeningen
De verbouw is in eigen beheer uitgevoerd.

 

Geinspireerd?

Neem vrijblijvend contact op om uw plannen, dromen en wensen eens door te spreken. En dan komt u er snel achter wat Uilswijze kan betekenen voor u.