Verbouwing Musselkanaal

 

Verbouw Kerk Musselkanaal

Bestaande situatie:

De bestaande situatie werd gevormd door de oude kerk zelf, gebouwd omstreeks 1914, met daar achter gebouwd de kosterswoning. Tussen de woning en de kerk zijn later zalen bijgebouwd, zodat de kerk aan de woning vast kwam te zitten. De kosterswoning deed op een gegeven moment dienst als oppasruimte, keuken en berging. De interne logistiek werd als vervelend ervaren omdat men van de ene zaal door de andere moest lopen. Binnen deze kerkgemeenschap is een bouwcommissie samengesteld om mogelijkheden te onderzoeken hoe men optimaal een zalencentrum kon gaan gebruiken. Hier begon de rol van Uilswijze bouwkundig teken- en adviesbureau.    

Samen met de bouwcommissie kwamen we tot de conclusie dat de kosterswoning gesloopt moest worden, om vervolgens tegen de bestaande zalen de verbouw te plaatsen.            

Ontwerp:

Bovenstaand een schetsplan.
Er is een nieuwe entree bedacht met een uitnodigende luifel.
Deze entree is laag gehouden ten opzicht van de bestaande en nieuwe zalen.
Hierdoor ontstaat een zogenaamde 1-2-1 gebouwverhouding waarin de entree ondergeschikt is.
In het “lage blok” bevinden zich entree, hal, keuken en sanitair.
De buitenkant is met opzet uitgevoerd met een gelijmde gevelbekleding om de nieuwe zaal  los te houden van de bestaande zalen.
Het “grote blok” welke bestaat uit de grote zaal refereert aan de bestaande kerk door zijn smalle ramen gemaakt van  glazen bouwstenen. Om voldoende licht binnen te halen zijn er grote draaikiepramen toegevoegd.
De bedoeling was om de bestaande zalen met lessenaarsdak te behouden en deze ruimten opnieuw in te delen op dusdanige wijze dat de logistiek samen met de verbouw opgelost zou worden.
Vanuit de nieuwe entree is een flexibele gangzone gemaakt d.m.v. geluidswerende vouwpanelen.
Zo heeft men de mogelijkheid om twee zalen te maken, maar ook als er een uitvoering is van een toneelstuk het geheel simpel aan te passen door één zaal te krijgen met podium.
De gangzone is dan nog steeds door de vloerafwerking en verlaagd plafond duidelijk te herkennen.
 
Werkzaamheden:

De werkzaamheden van Uilswijze bouwkundig teken- en adviesbureau waren als volgt:
Het maken van een ontwerp.
Na besprekingen met de bouwcommissie definitieve stukken gemaakt.
Hierin is ook een interieur ontwerp gemaakt.
Bouwaanvraagstukken gemaakt en ingediend.
Het verzorgen van een aanbesteding bestaande uit de volgende stukken:
1)    Bestaande plattegronden
2)    Nieuwe plattegronden, gevels en doorsneden.
3)    Kozijnoverzicht binnen en buiten.
4)    Detailtekeningen
5)    Vloer- en plafondafwerking
6)    Elektra tekening
7)    Bestek
Nadat de aanbesteding afgerond was kon begonnen worden met de werktekeningen.
Bouwbegeleiding en deelnemen aan de werkvergaderingen waren ook onderdeel van de opdracht.
We mogen terug kijken op een goede samenwerking en heel mooi eind resultaat.

 

 

Geinspireerd?

Neem vrijblijvend contact op om uw plannen, dromen en wensen eens door te spreken. En dan komt u er snel achter wat Uilswijze kan betekenen voor u.